Cât ne-a costat înghețarea programului Casa Verde Fotovoltaice, eșecul Guvernului. Românii au pierdut milioane de euro în două luni

de: Alexandru Puiu
23 11. 2023

Pe 26 noiembrie se împlinesc două luni de când programul Casa Verde Fotovoltaice a fost înghețat în tribunale, în urma plângerii unui instalator care a fost respins de către autorități. Ulterior, au apărut și alți instalatori cu plângeri similare.

În tot acest timp, mulți români ar fi avut șansa să-și instaleze panourile solare cu subvenții de la stat, dar nu au mai putut s-o facă. Ca referință, acesta este al doilea eșec al statului român cu Casa Verde Fotovoltaice, după ce în 2022, birocrația și sistemul incredibil de ineficient s-a reflectat în perioade de așteptare interminabile pentru cei înscriși.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023 ”se dezgheață” înainte de iarnă. Anunțul pentru românii care visau la panouri solare subvenționate

Câți bani au pierdut românii din cauza celor două luni de pauză la Casa Verde Fotovoltaice

Conform unei analize realizate de Kilowat, companie de instalare și consultanță în domeniul fotovoltaicelor, beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice au pierdut 12 milioane de euro în cele două luni în care programul a fost blocat. Calculul s-a făcut pornind de la cei 87.000 de beneficiari ai programului care au reușit să se înregistreze în sistem, înainte ca inițiativa să fie pusă în stand-by de un tribunal. Aceștia pierd în fiecare lună 6 milioane de euro, pentru că nu sunt instalate panourile fotovoltaice care să-i scape de facturile la curent electric.

În acest context, Kilowat a încercat să asocieze niște costuri precise pierderilor suferite de români în urma blocării în instanță a programului. Conform comunicatului companiei, a oferit și suport autorităților pentru o deblocare cât mai rapidă.

„Din cauza blocării acestui program și a întârzierii instalării panourilor fotovoltaice românii pierd 6 milioane de euro în fiecare lună. Iar beneficiarii vor continua să plătească această sumă lunar, atâta timp cât încă nu au instalate panouri fotovoltaice care să asigure energia necesară în gospodării. Românii își doresc să scape de această povară financiară, să nu mai aibă grija facturilor la energie electrică și, deci, să beneficieze de avantajele sistemelor fotovoltaice cât mai repede, mai ales că au fost afectați și dezamăgiți de suspendarea acestui program”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Citește și: Românii și vânătoarea de panouri fotovoltaice, o cursă la viteză mare. Cum am ajuns să îmbrățișăm energia verde în câțiva ani

Cum s-au calculat banii pierduți de români

Pentru a analiza impactul financiar al blocării programului Casa Verde, compania Kilowat a luat în calcul numărul de beneficiari (87.000) raportat la o producție medie lunară de 500 Kw a unui sistem de 5 Kw și la prețul mediu al kilowatului pentru consumatori casnici (0,7 lei), ceea ce duce la o pierdere de 6,08 milioane euro lunar. Dincolo de banii efectiv, afectat este și mediul de afaceri, instalatorii de panouri fotovoltaice care stau cu bani blocați în stocuri pe care nu știu când sau dacă le vor mai instala. La acestea se adaugă și cheltuielile suplimentare neprevăzute.

„Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu și întregii piețe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind “total dezamăgiți” de blocarea programului și „neîncrezători” în reluarea acestuia. Românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă și să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă, în schimb, s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde, aspect ce ar amâna și mai mult întreg procesul”, transmite compania.